Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vodič kroz vina Španije za kampanjce (I deo)

Ukoliko biste pre dvadesetak godina gledali neki španski film u bioskopu, verovatno bi režiser bio Pedro Almodovar, a glavne uloge igrali bi Antonio Banderas ili Penelope Kruz. U istom periodu, slično je bilo i sa vinima − poziv na čašu  španskog vina, kao po pravilu,  značio je poziv na uživanje u crvenom vinu iz Riohe, sa snažnim prisustvom aroma drveta, od sorte tempranillo.

Na sreću, danas je i kod nas situacija sa španskim vinima daleko uzbudljivija, pa se pomenuto druženje može odigrati i uz neko mineralno, sveže belo vino sorte albariño iz oblasti Rias Baixas ili lagano crveno vino sorte mencia iz  Bierza… To su samo neke od opcija, jer u poslednje vreme, vrhunska vina potpuno različitih stilova stižu gotovo iz svakog španskog vinogorja.

Vinogradi vinarije Mas Marinet, DOCa Priorat © ICEX Matías Costa

Španska vina u brojkama i slovima

Španija je prva zemlja na svetu prema površini pod vinogradima, treća je po proizvodnji vina i druga po količini izvezenog vina. Prema poslednjim rezultatima, u Španiji je identifikovano 235 sorti vinove loze, od kojih je čak 111 autohtonih. Najrasprostranjenije sorte crnog grožđa su tempranillo, garnacha, bobal, monastrell. Među belim sortama najzastupljenije su: airén, macabeo,verdejo. Iako nisu najrasprostanjenije, važnu regionalnu ulogu u percepciji Španije kao vinske zemlje imaju i sorte mencia, graciano, mazuelo, albariño, Pedro Ximénez, godello.

U Španiji gotovo da nema oblasti u kojoj se ne proizvodi vino. Postoji blizu 70 vinskih regiona širom zemlje. Različiti klimatski uslovi, položaji i tipovi zemljišta, diverzitet vinogradarskih i vinarskih praksi, rezultirali su pravim šarenilom vinskih stilova. Ako svemu navedenom dodamo inovativnost mlađih generacija vinara, ne čudi što Španija, iako još ima imidž zemlje sa najboljim odnosom cena/kvalitet vina, postaje mesto čiji je zaštitni znak vinska raznolikost i modernost. Naravno, ne sme se izgubiti iz vida neprikosnovenost u kvalitetu koja krasi najbolja španska vina, tako da ona čuvena iz Riohe, Ribere, Priorata ili Bierza postižu najviše ocene na uglednim svetskim ocenjivanjima, imaju veoma visoke cene na tržištu i gotovo kultni status…

Zasadi malvazije na vulkanskom pesku na ostrvu Lansarote (Kanarska ostrva) © ICEX Harold Heckle

Klasifikacija španskih vina

Najvažnije mesto španske klasifikacije vina  zauzimaju sledeće tri kategorije:

DODenominacion de Origen, oznaka koja ukazuje da je vino proizvedeno u određenom regionu, od odgovarajuće sorte grožđa i uz pridržavanje regionalnih metoda proizvodnje. Španija ima sedamdesetak DO regiona koje karakterišu posebna pozicija, zemljište, klima i tradicija.

DOCaDenominacion de Origen Calificada, značajan korak iznad DO i rezervisan je za izabrane regione sa visokom reputacijom u proizvodnji vina veoma visokog kvaliteta. Trenutno su  dva regiona nagrađena ovom prestižnom klasifikacijom: Rioha (1991) i Priorat (2003).

VPVino de Pago, klasifikacija vina  implementiranih 2003, zasnovana je na prepoznavanju specifičnosti određenih vinograda ili imanja, koja imaju dosledan kvalitet i poseban stil vina iz svojih vinograda. Trenutno dvadesetak španskih imanja imaju VP status.

Što se tiče klasifikacije prema vremenu odležavanja, najčešće ćete se sresti sa sledećim pojmovima:

Joven (generic u Rioja DOCa) – vina stara jednu do dve godine, od toga možda neko vreme u hrastu.

Roble – vina su zasigurno provela neko vreme u hrastu, a taj period mora biti istaknut na etiketi.

Crianza – vina podvrgnuta procesu odležavanja najmanje dve godine, a od toga čuvana najmanje šest meseci u malim hrastovim buradima.

Reserva – vina sa minimalnim procesom ukupnog starenja od tri godine, a od toga najmanje dvanaest meseci u hrastovim burićima.

Gran Reserva – uglavnom vina iz velikih berbi sa minimalnim petogodišnjim procesom starenja, od kojih najmanje osamnaest u hrastovim burićima i minimumom od dve godine u boci.

Vinarija Marqués de Riscal, DOCa Rioja © ICEX Juan Manuel Sanz

Geografija španskih vina

Najpopularnija španska vina dolaze iz desetak vinskih regija. Na prvom mestu je još uvek neprikosnovena Rioha, smeštena u dolini reke Ebro, ujedno jedan od najvećih proizvođača crveniih vina, prvenstveno sorte tempranillo.

Sunčana oblast Katalonija u blizini Sredozemnog mora poznata je i po čuvenim penušavim vinima kava (cava), kao i regiji Priorat, prepoznatljivoj po svojim crvenim vinima. Najrasprostarnjenije sorte u Prioratu su garnacha, cariñena, cabernet sauvignon, syrah i merlot. Zbog malih vinograda i teškoća u njihovoj obradi, vina Priorata nisu jeftina, ali svoju cenu zaslužuju i kompleksnošću i vrhunskim kvalitetom. U oblasti Penedes gaje se garnacha, cariñena i monastrell. Ova regija poznata je i po penušavom vinu Clàssic Penedès, veoma sličnom sorti cavi, uz nekoliko bitnih razlika. Najvažnija je ta, da se, počev od berbe 2017, vino Clàssic Penedès dobija isključivo od organskog grožđa, tako da je reč o prvim 100%  organskim penušavim vinima na svetu.

Castilla y León najveći je region za proizvodnju vina u zemlji i nalazi se na severozapadu Španije. Glavne vinske regije su Bierzo, Rueda, Toro i, naravno, Ribera del Duero. Dok su crvena vina sorte tempranillo iz Riohe načelno elegantnija i uglađenija, sa naglašenim prisustvom američkog hrasta, vina iz oblasti Ribera del Duero često su intenzivnija i možda više koncentrisana, sa većim prisustvom aroma crnog voća.

Castilla la Manća smeštena u centru Iberijskog poluostrva,  najveći je vinogradarski region na svetu po površini zasada, sa više  300.000 hektara pod vinogradima. Najvažnija vina regiona su crvena od tempranilla i bela od sorte airen. Izrazito suva klima ove regije doprinela je da su bolesti vinove loze prava retkost, a da prskanje praktično i ne postoji. Navodnjavanje, često preskupo za manje proizvođače, rezervisano je još uvek uglavnom za veće vinarije.

Galicija, još jedna severozapadna španska regija, najveći je proizvođač belih vina u zemlji. Glavni vinski region je Rias Baixas, čuven po gotovo  hrskavim i vibrantnim vinima od  sorte albariño. 

Na jugu Španije nalazi se Andaluzija, poznata po pojačanom vinu šeri (sherry) iz Jereza.

Vinarija Ysios, DOCa Rioja © ICEX Dpto. Multimedia

Španska vina na domaćem terenu

Popularnost i ponuda španskih vina na našem tržištu iz godine u godinu beleže sve veći rast. U Srbiji su prisutna vina iz svih značajnih vinskih krajeva Španije, a na policama vinoteka i vinskim kartama restorana odavno su nalaze se i prvacišpanske vinske scene kao što je su Vega Sicilia, Dominio de Pingus, Marques de Riscal.

Ponudu ove zemlje uzbudljivom čini i podatak da u Srbiju sve više vrhunskih španskih vina stiže iz regija kao što su Rias Baixas, Rueda, Navara, Toro, Bierzo, a posebno raduje i paleta različitih stilova vina, tako da osim kolekcionarskih gran reservi Riohe i Ribere iz uglednih vinskih kuća, imamo sve više modernih i pomalo avangardnih vina iz butik vinarija malih i nezavisnih proizvođača.