Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Chateau Angludet i Chateau Palmer

Aleksandar Matejić, redovni saradnik redakcije Vinokultura Journala, nosilac prestižnog WSET Diploma sertifikata, preneo nam je svoje utiske sa degustacije vina vinarija Chateau Angludet i Chateau Palmer, koja će se uskoro naći i na našem tržištu zahvaljujući uvozničkoj kući Solvivo.

CHATEAU ANGLUDET 2019

Odležavanje: 12 meseci u hrastovim buradima, od toga 32% novog hrasta

Alkohol: 13,5 %

Sortni sastav: merlot 43%, cabernet sauvignon 45%, petit verdot 12%

Beleška sa degustacije: Delikatnost i elegancija su ključne reči u opisu ovog vina. Tipičan left bank Bordeaux ostavi na mene uvek utisak velike elegancije. Iako dosta mlad, sa puno herbalnih i začinskih nota, sjajno је izbalansiran, alkohol je uklopljen u voćne note crvenog i crnog bobičastog voća, a telo mu nose zelekasti tanini. Volim da nazovem ovakva vina preciznim, jer mogu da ih jasno opišem i vidim doprinos svake sorte blendu, uloga petit verdota je značajna na boji i voćnosti. Vino za dekantiranje ako ga pijete sada.

CHATEAU ANGLUDET 2016

Odležavanje: 12 meseci u hrastovim buradima, od toga 32% novog hrasta

Alkohol: 12,8 %

Sortni sastav: merlot 38% cabernet sauvignon, 50% petit verdot 12%

Beleška sa degustacije: Bez obzira na suvo i toplo leto 2016. zapanjujuća је svežina ovog vina. Slojevitost i elegancija su njegovi ključni atributi. Još jedan velikan ogromnog kapaciteta za odležavanje. Vino degustacije u smislu spremnosti. Vrlo izražena voćnost, mekani tanini, slojevitost aroma sa nežnim začinima, vino je razvilo blage note duvana i čokolade, a hrast podupire elegantan i jako dugačak završetak, Francuzi ga nazivaju „finesse“…

CHATEAU ANGLUDET 2010

Odležavanje: 12 meseci u hrastovim buradima, od 30% novog hrasta svake godine

Alkohol: 13,5 %

Sortni sastav: merlot 38%, cabernet sauvignon, 50% petit verdot 12%

Beleška sa degustacije: Koncentracija, intenzitet ukusa i struktura, kod ovog vina sve je u funkciji velikog kapaciteta za odležavanje i  uživanje. Uvek je interesantno degustirati vertikale istih vina. Za 2010. bih pre svega pohvalio istrajnost stila u boci mimo godina. Sve dobre osobine vina su ostale u čaši, balans, lepe tercijalne arome, nežni tanini, struktura…isto tako mi se čini da je vino prešlo svoj top momenat…i da ga treba degustirati što pre.

ALTER EGO 2020

Odležavanje: 20 do 22 meseca u hrastovim buradima, od toga 50% novog hrasta

Alkohol: 13,5 %

Sortni sastav: merlot 46% cabernet sauvignon, 50%, petit verdot 4%

Beleška sa degustacije: Imam uvek velika očekivanja od velikih poznatih kuća. Alter Ego kao drugo vina Palmera opravdava stil i karakter velikog vina. Osvežavajući utisak u ustima daju sjajne kiseline i delikatne cvetne note, vrlo slojevito, nežne arome kafe, dima, šljive, tamne bobice i jako perzistentni finiš. Više teži srednjem telu, uklopljen alkohol i vibrantan voćni ukus sa zrelim taninima. Vino možete piti odmah, ali preporučio bih još 4−5 godina odležavanja boce kako bi se još malo ukrotio taj energičan stil.

CHATEAU PALMER 2014

Odležavanje: 22 meseca u hrastovim buradima, 60% novog hrasta

Alkohol: 13,5 %

Sortni sastav: merlot 45% cabernet sauvignon, 49%, petit verdot 6%

Beleška sa degustacije: Ovakva vina bih uvek više voleo da probam na blind tastingu, nego kada znam šta je… Objasniću, imam uvek velika očekivanja… Prefinjeno i prvoklasno vino, odličan balans tanina i voćnosti, kuvane šljive, začinski eukaliptus, zrele crne ribizle, note duvana i slatkih začina…sve je tu. Utisak tela je snažan ali i dalje vrlo elegantan, vino je zrelo ali vam daje utisak da još može napredovati u boci i „smekšati“. Impresivan finiš po intenzitetu, dakle, očekivanja su opravdana, a saznanje da rade biodinamiku od te godine je još više za pohvalu, jer klima u Bordeauxu je više nego izazovna za uzgoj grožđa u poslednjoj dekadi…