Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nije sramota pljuvati!

Da li biste se usudili da sednete za volan posle vinskog sajma? Ja sigurno ne bih, niti bih to želeo. Mnogo je bolje vratiti se kući peške, posrćući, biti dobro raspoložen i pripit na očigled svih. Prisustvovao sam vinskim događajima posle kojih se većina učesnika nakon popodnevnih horizontalnih i vertikalnih degustacija, bez straha da ih policija kazni, usudila da sedne za volan. Nijedan od tih događaja nije bio na Balkanu, a svakako ne u Srbiji.

Pljuvanje tokom degustacije vina smatra se sramnim činom, rasipanjem dragocenog vina, čak i kada vino baš i nema poseban kvalitet. Vinar se borio protiv prirodnih nepogoda i stoga se njegovo delo proslavlja ispijenom (i ponekad podignutom) čašom, uz suptilan naklon, nekoliko reči pohvale ili diplomatskom tišinom.

Kako događaj ili degustacija traje, čaše vina se sve brže ispijaju naiskap, a njihov sadržaj nestaje u tami, bez zadržavanja vina u ustima da bi se razvili ukusi. Kod degustacije rakije vlada slično lažno uverenje – važno je da se oseti vatreni ukus  u grudima, da vas žacne toplota.Alkohol mora da se prenese u sve delove tela, u neke delove brže, kako bi se osetilo njegovo dejstvo.

Da li vam crveno vino pomaže da bolje promišljate? Hoće li vam čaša penušavog vina dati potrebnu energiju? Alkohol ima – ili se bar veruje da ima – pozitivna funkcionalna svojstva, iako su ona samo kratkog daha.Ipak, čaša po čaša dovodi do značajne količine popijenog vina. Sledi zamagljivanje i omamljenost čula, što onemogućava razlikovanje jednog vina od drugog. Opijenost tokom večeri sve više raste, stvarajući pogrešna uverenja, a ponekad i kajanje, naročito kada  kupite vino koje će vas kasnije razočarati. Ovaj tip degustatora koriste spitere (posude za ispljuvavanje vina) jedino za ispiranje časš i to samo onda  kada prelaze sa belog na crveno vino ili ako se nakon crvenog vraćaju na belo.

Nažalost, ubedljivo najmanje je  onih koji ispljunu, odnosno ne piju vino tokom degustacije. Budite uvereni da vinari neće lično shvatiti ako odlučite da ostanete trezni. Oni lako prozru lažne komplimente i improvizovane interpretacije i ne pridaju značaj tome da li ste ispili vino do kraja ili ne. Iskrenost uvek ispliva bez obzira na broj popijenih čaša.

Lično prezirem spitere. Ne osećam se prijatno. Uvek postoji dilema koliko blizu treba da ga prinesem ustima. Ne želim da ličim na fontanu koja izbacuje mlaz. Polovično pljuvanje može dovesti do neprijatnog curenja niz bradu, na košulju ili haljinu, a ako se previše ispljune može delovati kao da iskašljavate sekret, što izaziva uzdahe očaja kod prisutnih koji misle da se gušite ili da ste prehlađeni. Pravi ljubitelj vina će toliko uživati u degustaciji da se neće obazirati na reakcije okoline. Neće čak ni primetiti da javno pljuje.

Pravi profesionalac ima svoj spiter, čak i oko vrata da bi zabeležio svoje utiske. Spiter je svedok na stotine degustacija i hiljade ispijenih čaša vina.

Iskreno, ne očekujem da će ovakav proizvod biti previše tražen u prodavnicama u Srbiji.  Da li si probao?, ovde znači da si otpio gutljaj vina, a ne samo vrteo vino po ustima. Čak iako stavovi počnu da se menjaju, jedna stvar koju sam čuo ostaće istinita za mnoge – ponekad je vino jednostavno previše izuzetno da bi se ispljunulo!

Ipak, nije sramota pljunuti. Postaćete bolji degustator zahvaljujući spiteru i manje ćete se kajati u danima i nedeljama koje slede.